top of page

ПРИМЕРИ

Разгледайте реализирани проекти за градско земеделие

Биоградинка

Биоградинка в училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“ - проект на сдружение Агролинк, подкрепено от Мтел, обучава деца да отглеждат храна по безопасен и устойчив начин, като им помага да разберат ползите от биохраните и ритъма в природата.

Функции: Образователна, Социална, Екологична
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Растящата класна стая

107 ОУ „Хан Крум“ - проект на фондация Заедно  за "учене чрез преживяване" и придобиване на трайни умения за здравословен начин на живот и позитивно общуване с природата.

Функции: Образователна, Екологична
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Био градина Витоша

Обществена биоградина, прилагаща принципите на пермакултурата, с подкрепата на Софийска община и Мтел.

Функции: Социална, Образователна, Екологична
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Градина за Дружба

Комунална градина за споделено градско земеделие

Функции: Социална, Образователна, Производство на храна за лична консумация
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Верса Натура - Требич

Семейно стопанство за производство на екологично чисти плодове и зеленчуци.

Функции: Бизнес, Комерсиална, Екологична
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Семейно стопанство за производство на екологично чисти плодове и зеленчуци.

Функции: Бизнес, Комерсиална, Екологична
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Верса Натура - Требич

Семейно стопанство за производство на екологично чисти плодове и зеленчуци.

Функции: Бизнес, Комерсиална, Екологична
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

УОП “Враждебна”

Учебно опитно поле при ЛТУ - София, предназначено за извършване на учебна, научноизследователска и производствено-земеделска дейност.

Функции: Образователна и обучителна, Производство и реализация на земеделска продукция, Научна

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Споделена зеленчукова градина 1 

Споделена зеленчукова градина 1 в гр. София е демонстрационна градска градина с цел опитът от нея да бъде използван от всички желаещи да се занимават с градско земеделие. 

Градината е създадена от инициатива “Горичка” с помощта на партньори и съмишленици. В нея има 20 парцела по 8 кв.м, като всеки от тях се обработва от отделен човек или семейство, но всички заедно решават общите въпроси, споделят вода, инструменти и опит. Така се създават и нови общности от съмишленици, които освен за по-добра храна, работят и за по-добряване на градската среда.

Обществена градина Mörchenpark, Берлин

Mörchenpark е нестопанска организация, „зелената душа“ на проекта Holzmarkt и член на кооперацията Holzmarkt. Нейната основна цел е да осъществи искането на гражданството за публичен достъп до речния бряг на река Шпрее и в същото време осигурява пространство за обществена градина.

В исторически аспект в този район на Берлин е минавала Стената. В началото на 90-те години това пространство е било в разруха. По-късно група хора правят на територията „Бар 25“, който просъществува повече от 10 г. Популярността му увеличава инвеститорския интерес. Общината не разрешава строителство по-високо от 4 етажа и така инвеститорският интерес спада. По-късно швейцарска фондация предоставя финансови средства и се изгражда настоящия комплекс.

 

През 2008 г. граждани се организират срещу презастрояването на брега на река Шпрее и инициират и спечелват референдум "Брегът на Шпрее за всички". 87% гласуват против строителството на небостъргачи по бреговата ивица и друг мост за автомобилния трафик. Вместо това те изискват минимално разстояние за нови сгради и публична, почти естествена крайречна пътека. Това принуждава Сенатът да отхвърли продажбата на крайречното пространството на инвеститор.

Увеличаването на интереса на гражданите към активно оформяне облика на града довежда до основаването през 2012 г. на Mörchenpark. Тя обединява доброволната работа на гражданите в сътрудничество с многобройни заинтересовани страни, като предлага платформа за включване и подкрепа на клубни дейности, както и за реализиране на собствените си идеи. Това е платформа за ангажирани граждани, която прави независим и активен дизайн на собственото и уникално местообитание на река Шпрее. Асоциацията подкрепя сътрудничеството със съмишленици и така подкрепя обмена за устойчиво и екологично градско развитие. Заедно с поддръжниците на асоциацията, членовете проектират и озеленяват съществуващите и нововъзникващите открити пространства на района Holzmarkt. Екологичните и социалните теми и работните места на гражданското сдружение активно се популяризират и реализират чрез проектирането и поддръжката на градини, зеленчукови и училищни градини, обсъждането на градското земеделие или озеленяването на покривите и стените в Holzmarkt.

 

Понастоящем земята, стопанисвана от Mörchenpark е общинска собственост, но кооперативът (около 650 души) е собственик на комплекса. Това е проект със социално и бизнес значение. В построените няколко невисоки сгради се дават стаи под наем, има земеделска градина и кафене, където се организират културни събития. На територията на комплекса има детска градина, музикално студио, агенция за резервации, има и зелена къща за билки. 

 

В градината могат да се видят разновидности на практики на градското земеделие като:  висящи градини, градина с пермакултури, оранжерии, повдигнати лехи, зелени покриви, водна филтърна система, училищни градини.

 

На територията на парка се осъществяват и социални дейности като:  диалог с различни актьори от града, сътрудничество, организират се събития за деца и семейства, участие на гражданите и др. Mörchenpark осигурява и работни помещения за нискобюджетни художници и занаятчии.

 

Участието се изразява чрез дейности като спонсорство от страна на Holzmarkt, граждански глас в кооператива Holzmarkt, дизайн на бреговата пътека, озеленяване и др.

С всичките си дейности и инициативи Mörchenpark насърчава социалното общуване, подобрява социалния климат, прокарва екологичното осъзнаване на младите хора и подрастващите, предоставя нови знания и опит.

Девизът на активистите на Mörchenpark е: „Присъедини се! Включи се! Направи го!

 

Материалът е подготвен от личните впечатления на участниците, както и от информационни материали на сайта на Mörchenpark.

bottom of page